całki nieoznaczone
gwiazda: ∫x2*√x2+9dx jakieś podstawienie się tu stosuje?
19 paź 13:52
Godzio:
A nie powinno być minusa pod pierwiastkiem, wtedy to już byłby banał
19 paź 14:18
gwiazda: Nie ma

W tym problem bo tak to dało by się łatwo .
19 paź 14:23
Godzio: x2 + 9 = t2
x2 = t2 − 9 ⇒ x = √t2 − 9
2xdx = 2tdt
J = ∫t2√t2 − 9dt
i teraz t = 3sinu
Dalej już wiadomo ?
19 paź 14:26
gwiazda: Właśnie do tego momentu rozumiem , ale co dalej dlaczego sin?
19 paź 14:31
Godzio:
t = 3sinu
dt = 3cosudu
J = ∫27sin3u√9sin2u − 9 = 81∫sin3u√−cos2u
Jednak dalej się coś nie zgadza, trzeba inaczej to rozgryźć
19 paź 14:39
gwiazda: A metoda współczynników nieoznaczonych ?
19 paź 14:44
Godzio:
Nie znam takowej
19 paź 14:44
gwiazda: Oki trudno, a z taki przykład ∫√8x2+3x+2 dx
19 paź 14:50
Godzio:
Ten chyba jakoś zrobię, ale potrzebuje z 20 min żeby dokładnie go porozkładać
19 paź 14:53
gwiazda: Oki mi chodzi o jeden przykład jak sie takie całki robi podobne sama spróbuje

Ale metoda tych
współczynników nieoznaczonych w dalszych przykładach jak widzę

Dziękuję ślicznie
19 paź 14:57
Grześ: podstawienie:
x=3tgt ⇒ t=arctg(x/3) czyli t∊<−π/2, π/2>
| | 1 | |
∫ (3tgt)2*√(3tgt)2+9*3 |
| dt= |
| | cos2t | |
| | 1 | | 1 | |
=∫ 81*(tgt)2* |
| * |
| dt= lecz t∊<−π/2, π/2> czyli cosinus jest |
| | √cos2t | | cos2t | |
dodatni:
| | sin2t*cost | |
= ∫ 81 |
| |
| | (1−sin2t)3 | |
podstawienie: u=sint ⇒ du=cost dt
Teraz by trzeba było z rozkładu na ułamki proste to zrobić

Nie wiem czy czasem nie ma prostszego sposobu
19 paź 14:58
Grześ: Ops.. na końcu z przyzwyczajenia wstawiłem. Miało być:
| | u2 | |
∫ 81 |
| du  |
| | (1−u2)3 | |
19 paź 14:59
Godzio:
√8x2 + 3x + 2 = 8
√x2 + (3/8)x + 1/4 = 8
√(x + 3/16)2 + 55/256 =
=
√55/2 *
√(√55(x + 3/16)/16)2 + 1 =
√55/2 *
√(√55(x/16 + 3/256))2 + 1
√55(x/16 + 3/256) = t
∫
√8x2 + 3x + 2dx = 8
√t2 + 1dt
https://matematykaszkolna.pl/forum/64111.html tutaj masz policzoną całkę
√t2 + 1 (wydaje mi się że możesz skorzystać ze wzoru i
zapisać od razu wynik)
19 paź 15:05
gwiazda: Właśnie mam mieć kolosa i nikt nie wie czy możemy ze wzorów korzystać czy nie

ale dziękuje
za pomoc
19 paź 15:11
Trivial: Wszystkie te całki można szybko rozwiązać metodą współczynników nieoznaczonych lub dowolnym
podstawieniem Eulera.
19 paź 15:21
Godzio:
Trivial mógłbyś zaprezentować ? Chętnie to zobaczę
19 paź 15:23
Trivial: Którą całkę?
19 paź 15:24
Godzio:
Pierwszą, bo za nią kompletnie się nie umiem zabrać
19 paź 15:25
Trivial:
∫x
2√x2+9dx = J
1. Podstawienie Eulera (np. pierwsze, bo mamy a>0):
√x2+9 = t − x /
2
x
2+9 = t
2 − 2tx + x
2
| | t2−9 | | t2+9 | |
√x2+9 = t − |
| = |
| . |
| | 2t | | 2t | |
| | t2−9 | | t2+9 | | t2+9 | |
J = ∫( |
| )2* |
| * |
| dt = ... |
| | 2t | | 2t | | 2t2 | |
19 paź 15:29
Godzio:
Rzeczywiście banalne, muszę sobie to wbić do głowy
19 paź 15:31
Trivial:
2. Metoda współczynników nieoznaczonych.
| | x2(x2+9) | | dx | |
∫x2√x2+9dx = ∫ |
| dx = (Ax3+Bx2+Cx+D)√x2+9 + k∫ |
| dx. |
| | √x2+9 | | √x2+9 | |
| | dx | |
Różniczkujemy obustronnie, wyliczamy A,B,C,D i k, a potem liczymy całkę ∫ |
| dx. |
| | √x2+9 | |
19 paź 15:32
Trivial:
O jedno dx za dużo.
19 paź 15:32
Trivial: Są jeszcze ciekawe podstawienia trygonometryczne, ale zazwyczaj bardziej pracochłonne.
19 paź 15:35
gwiazda: A nauczyłam się tych współczynników one są spoko

i najlepiej stosować jak wielomian np x
2 +7
przez pierwiastek

A podstawienie eulera proste znam je

Trivial dzięki za pomoc całki to
wymyśle jak się odwdzięczyć
19 paź 17:12