Równania
Peter: Rozwiąż graficznie równanie:
Domyślam się, że trzeba narysować dwa wykresy funkcji i miejsce przecięcia jest rozwiązaniem.
Tylko mam problem jak rozwiązać ten ułamek po prawej stronie?
19 paź 13:46
sushi_ gg6397228:
wykonaj dzielenie (3x−8) przez (x−2) −−> wyjdzie 3 + reszta
trójeczki sie skroca ;
po prawej stronie bedzie hiperbola (przesunieta w prawo/lewo)
19 paź 13:49
Eta:
| | 3x−8 | | 3(x−2)−2 | | 2 | |
g(x)= |
| = |
| = 3− |
| |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
19 paź 13:51
Peter: rozwiązaniem jest x=2 ?
19 paź 14:17
Peter: Ok

wyszło x=1 jednak
19 paź 14:42