Wyznacz współrzędne?
nina: Na trójkącie ABC opisano okrąg.Wyznacz współrzędne środka tego okręgu,oblicz promień R i P
koła ograniczonego tym okręgiem,gdy A=(−3,2) ,B=(−5,0),C=(1,−2).
19 paź 13:42
agata: Równanie okręgu (x−a)2+(y−b)2=r2, gdzie środek to (a,b)
Podstaw za x i y kolejno współrzędna punktu A, B i C.Rozwiąż układ 3 równań.
19 paź 14:07
Tadeusz:
Środek okręgu opisanego na trójkącie wyznacza punkt przecięcia się symetralnych jego boków.
Wyznaczasz środek D odcinka AB. Piszesz równanie prostej k przechodzącej przez punkty A i B.
Przez punkt D prowadzisz prostą m prostopadłą do prostej k.
Podobnie wyznaczasz prostą n przechodzącą przez środek E odcinka AC i prostopadłą do prostej
przechodzącej przez punkty A i C.
Środek okręgu opisanego S to punkt przecięcia się prostych m i n.
Odległość środka S od dowolnego wierzchołka trójkąta ABC to długość promienia okręgu opisanego
Pole możesz policzyć na różne sposoby ... powodzenia −
19 paź 14:17
nina: Proszę pomóżcie ,chyba nie dam rady.z matmy jestem noga.
19 paź 16:49