Funkcje
Hiromi_Ise: Wykaż, że funkcja określona wzorem f(x) = 2x, gdy x∊R\{0}, jest:
a) malejąca w przedziale (−∞;0)
b) malejąca w przedziale (0; +∞). Czy funkcja f jest malejąca w zbiorze R\{0}?
Ma ktoś na to jakiś łatwy i szybki sposób?
19 paź 13:36
agata: Szybki sposób to narysować wykres, ale to nie jest dowód.
Dowód Niech x
1,x
2∊(−
∞,0) i x
1<x
2tzn. x
1−x
2<0
| | 1 | | 1 | | x2−x1 | |
Badamy różnicę f(x1)−f(x2)= |
| − |
| =...= |
| >0. |
| | x1 | | x2 | | x1x2 | |
co kończy dowód, że funkcja jest malejąca.
b)
nie, bo np x
1=−1. x
2=2.wtedy f(x
1)<f(x
2)
19 paź 13:53