Bryły
Roxi: Witam, rozwiązałam poniższe zadanie, mógłby ktoś zrobić to samo? Chciałabym po prostu sprawdzić
swój wynik. Z góry dziękuję
Trójkąt równoramienny o podstawie a=6cm i kącie ostrym α=30stopni obraca się względem prostej
zawierającej wysokość trójkąta. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej otrzymanej
bryły.
w moim rozwiązaniu V=3π*3√3 a Pole całkowite= 27π
19 paź 13:25
agata:

Rozumiem, ze trójkąt obraca się wokół wysokości opuszczonej na a.
r=3
l=2
√3
h=
√3.
Po podstawieniu do wzorów wychodzą inne wyniki.
19 paź 13:35
Roxi: Już chyba wiem gdzie się pomyliłam daj mi chwilkę
19 paź 13:39
Roxi: Okey V wyszło mi 3π*√3 , a Pc= 12π*2√3 z tym, że nadal nie wiem czy to jest dobrze
19 paź 13:45
agata: V dobrze , a Pc=9π+6√3π
19 paź 13:56
Roxi: no tak zapomniałam o kolejności wykonywania działań dzięki. Mam jeszcze jedno pytanie gdzie
zaznaczyłaś te 30 stopni w trójkącie? rozumiem, że H obliczyłaś z funkcji trygonometrycznych?
19 paź 14:04
agata: α=300
h z tg, a l z sin. Można też ze związków w trójkącie prostokątnym.
19 paź 14:09