Zadanie
KLICH: | | 1 | |
Okresl czy funkcja jest roznaca malejaca czy stala F(x) = |
| (x+1− x√2 +2) dla x∊<−1;1> |
| | 2 | |
19 paź 13:13
sushi_ gg6397228:
F(−1)=...
F(0)=...
F(1)=...
aby byla rosnaca F(−1) <F(0)< F(1)
19 paź 13:16
agata: | | 1 | | 1 | | 3 | |
F jest funkcją liniową,po przekształceniu F(x)=( |
| − |
| √2)x+ |
| jest to funkcja |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | ! | |
malejąca, bo a= |
| − |
| √2<0 |
| | 2 | | 2 | |
19 paź 13:21
janio: zapisz F(x) = 0,5(1−√2)x +1,5
współczynnik kierunkowy = 1−√2 < 0
zatem funkcja jest malejąca
19 paź 13:23
KLICH: wyszlo mi ze roznaca dla x∊<−1:0> i malejaca dla x∊<o;1>
19 paź 13:24
agata: A jak to robiłeś? Może inny przykład niż zapisałeś na forum?
19 paź 13:26