Kolejne przekształcenia
Sajmon: Wypisz kolejne przekształcenia, ktore nalezy wykonac, aby z wykrasu funkcji: y=2|x|
otrzymac: y=3-|2|x+1|-3|
wiec : y=2|x|→

proszę o pomoc
11 mar 21:14
Basia: rozwiązuję
11 mar 21:27
Basia: →
1. przesunięcię o wektor u = [-1;0]
inaczej mówiąc przesunięcie równoległe do osi OX o 1 w lewo
to daje: 2|x-(-1)| = 2|x+1|
→
2. przesunięcie o wektor v = [0;-3]
inaczej mówiąc przesunięcie równolegle do osi OY o 3 w dół
to daje: 2|x+1| - 3
3. symetria osiowa względxem osi OX, ale tylko dla tych fragmentów wykresu, które leżą
poniżej osi OX
to daje: | 2|x+1| - 3 |
4. symetria osiowa względem osi OX (tym razem dla całego wykresu)
to daje: -| 2|x+1| - 3 |
→
5. przesunięcie o wektor w = [0;3]
inaczej mówiąc przesunięcie równolegle do osi OY o 3 w górę
to daje: -| 2|x+1| - 3 | + 3
czyli 3 - | 2|x+1| - 3 |
11 mar 21:34
Sajmon: Zgadza się

Dziękuję bardzo
11 mar 21:36