Granica funkcji-Oblicz granicę
Stefan: Mam pytanie odnośnie zadania z granicą funkcji
treśc zadania brzmi: Obliczyc granice funkcji
wiem ze jak x−> +/− ∞ to obliczamy granicę funkcji jak przy granicy ciągu, ale kurcze no
pamiętam że zawsze się wyciągało przed nawias albo dzieliło przez n czy x z największą potęgą
i dlatego zastanawia mnie to zadanie dlaczego tak nie jest akurat tutaj:
lim x→ − ∞ (x−2)(x2+3x+1)
dlaczego wyciągamy przed nawias tylko x a nie x2?
i drugi przyklad z tego samego zadania lim x→∞[√4x2+5x−2 −2x] jak za to się wziąć?
ja bym pewnie wystawiła przed nawias w pierwiastku x2 ale wychodzi wynik 0 a wynik musi
wynosci 54...
Proszę o pomoc
19 paź 12:07
Godzio: W tym pierwszym nawet nie trzeba nic wyciągać, zauważamy że stopień wielomianu w liczniku jest
mniejszy od stopnia w. w mianowniku, a co za tym idzie wyrażenie w mianowniku szybciej ucieka
do nieskończoności czyli cały ułamek dąży do 0
Ten drugi przykład też jest dosyć standardowy tak jak w ciagach, jeśli masz pierwiastek to
mnożysz przez sprzężenie
| | √4x2 − 5x − 2 + 2x | |
√4x2 − 5x − 2 − 2x * |
| = ... dalej już |
| | √4x2 − 5x − 2 + 2x | |
normalnie dzielisz przez x i masz wyni
19 paź 12:13
Stefan: Ok rozumiem już

dziękuję bardzo za pomoc.
Czyli zarówno w granicach ciągu jak i w granicach funkcji wyciągamy największa potęgę z
licznika, anie z mianownika tak? żeby mi się nic nienickzobacz pomyliło i oszacuje, że dązy
do
∞ a będzie inaczej
19 paź 12:24
Godzio:
Wyłącza się ogólnie najwyższą potęgę mianownika, ale tutaj nie ma to sensu:
| | 0 | |
| → |
| = 0 ale jeśli widzimy to co |
| | 1 | |
napisałem (o stopniach wielomianów) to się w to nie bawimy tylko od razu wynikj
19 paź 12:32
Godzio:
Ogólnie:
| | xn + ... | |
Jeśli mamy |
| i n > k to ułamek dąży do ±∞ jeśli n < k to dąży do 0, a |
| | xk + ... | |
jeśli n = k to do 1
19 paź 12:36
Stefan: Dziękuję bardzo za wyjaśnienie to właśnie mi chodziło

Pozdrawiam
19 paź 12:55