| 2n | ||
Zbadaj monotonicznosc ciagu an. an= | . Ktos wie jak to przeksztalcic, by mozna | |
| (n+1)! |
| 2n | 2n − 1 | 2n − 2n − 1(n + 1) | ||||
an − an − 1 = | − | = | = | |||
| (n + 1)! | n! | (n + 1)! |
| 2n − 1(2 − n − 1 | 2n − 1(1 − n) | |||
= | = | < 0 | ||
| (n + 1)! | (n + 1)! |
| 2n+1 | 2n | |||
Zeby zbadac trzeba odjac w druga strone, czyli an+1−an= | − | = | ||
| (n+2)! | (n+1)! |
| −n2n | ||
odpowiedzia jest | ale nie wiem jak sprowadzic do takiej postaci | |
| (n+2)! |
| −n2n | ||
wzielo | ||
| (n+2)! |
| 2n+1 | 2n | 2n+1 − 2n*(n+2) | 2n *(2−n−2) | ||||
− | = | = | |||||
| (n+2)! | (n+1)! | (n+2)! | (n+2)! |
| 2n * (−n) | ||
= | ||
| (n+2)! |