zadanie z ciągów!!!
:|: Dany jest trójmian kwadratowy 2x2 − (m+k+3)x + k. Liczby x1 x2 są miejscami zerowymi tego
trójmianu. Wyznacz parametry m i k tak, aby liczby (x1, m, x2) tworzyły ciąg arytmetyczny ,
a liczby (x1, k, x2) ciąg geometryczny. Napisz te ciągi. Proszę o pomoc
19 paź 11:32
Godzio:
Δ ≥ 0
x
1 + x
2 = 2m
| | k | | 1 | |
x1x2 = k2 ⇒ |
| = k2 ⇒ k = |
| lub k = 0 |
| | 2 | | 2 | |
Próbuj sam
19 paź 12:16
:|: dobrze obliczona delta? : (m+k)2 + 6m + 2k + 9
19 paź 14:24
Godzio: −2k

reszta ok
19 paź 14:27
Godzio:
Wyznacz m z warunku x1 + x2 = 2m, i sprawdzaj 2 przypadki dla poszczególnych k, a potem
podstaw to do równania delty i sprawdź czy nie zachodzi sprzeczność (tzn Δ < 0 )
19 paź 14:28
:|: nie wiem własnie jak określić Δ≥0
19 paź 14:31
:|: jak juz wyznacze k, to podstawiam jedno i drugie do x
1 + x
2 (jedno będzie
m+32 a drugie
| | m+312 | |
|
| )  |
| | 2 | |
19 paź 14:39
Godzio:
Tak, przyrównaj to do 2m i oblicz m
19 paź 14:40