Zadanie
dagmara: 2|x−1|=3|x−1|+1 bardzo prosze o pomoc
19 paź 10:54
krystek: Popatrz tyle zadań już było na forum dot I..I
rozpatrujesz dla xe(−∞,1) i dla xe<1,∞) i korzystasz z def wartości bezwzględnej.
19 paź 11:01
AS: Podaję odp. Brak rozwiązania
19 paź 11:04
krystek: Nie ! Rozwiąz poprawię.
19 paź 11:08
konrad: Ale faktycznie nie ma rozwiązania
19 paź 11:36
krystek: No fakt .Przepraszam .
19 paź 11:54
agata: Można to zadanie rozwiązać bez przypadków.
2Ix−1I=3Ix−1I+1
2Ix−1I−3Ix−1I=1
−1Ix−1I=1 //:(−1)
Ix−1I=−1, a takie równanie jest sprzeczne.
19 paź 15:24