liczbe eulera
kamilox: Prosze o pomoc w zrozumienu dowodu niewymiernosći liczy e.
zał;
e={p}{q} p,q∊ℤ , NWD(p,q)=1,p,q ∊ℕ
Niech N≥q. Oznaczmy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
α=N!(e−1− |
| − |
| −...− |
| ) |
| | 1! | | 2! | | N! | |
skąd sie tu wzielo to N! przed całym nawiasem

?
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
0<α=N!( |
| ! + |
| ! + ...) = |
| + |
| + ...< |
| + |
| | N+1 | | N+2 | | N+1 | | {N+1}{N+2} | | N+1 | |
i tu ma niby byc juz sprzecznosc i koniec dowodu ale nie rozumumiem do konca dlaczego tu juz
niby widac ze liczba Eulera jest niewymierna
19 paź 10:06
student: prosze o wytłumaczenie jak ktos wie. nie rozumiem przede wszystkim skad nagle sie wzieła postac
| | 1 | |
N!( |
| ... z tej pierwszej linijki |
| | N+1 | |
20 paź 17:52
b.: jeśli chodzi o początkowe N! przed nawiasem, to tak sobie określiliśmy α, ot co.
ta postać (pytanie z 2. postu) wzięła się z równości
jeśli chodzi o sprzeczność, należy zauważyć, że z początkowych założeń wynika, że α jest
całkowite
20 paź 19:05
student: Co oznacza exp(1)
20 paź 19:35
b.: oznacza e1
20 paź 21:38
kamilox: ale czemu to e znikło potem
20 paź 23:02