Oblicz współrzędne i równanie wysokości
Artur: W równoległoboku ABCD mamy dane: A(-3,-3), B(4, -1), AD = (4,6). Oblicz współrzędne
pozostałych wierzchołków oraz równanie wysokości poprowadzonej z wierzchołka C ( rozważ
dwa przypadki).
11 mar 21:12
Basia:
→
czy AD to ma być AD = [4;6] ?
11 mar 21:39
Artur: Tak
11 mar 21:49
Basia: no to rozwiązuję
11 mar 21:54
Basia:
→ →
AD = BC (są równe, równoległe i maja ten sam zwrot)
współrzędne wektorów równych są równe
[4;6] = [xc - 4 ; yc + 1]
xc-4 = 4
xc = 8
yc+1 = 6
yc = 5
C(8,5)
----------------
→ →
BA = CD
→
BA = [-7 ; -2]
→
CD = [xd -8 ; yd-5]
xd - 8 = -7
xd = 1
yd - 5 = -2
yd = 3
D(1,3)
------------------
z punktu C można opuścić wysokość na bok AB (prosta k) i na bok AD (prosta l)
piszemy równanie pr.AB
yb - ya
y - ya = ------------------- *(x - xa)
xb - xa
-1 + 3
y + 3 = -------------- *(x + 3)
4 + 3
y + 3 = (2/7)*x + 6/7
y = (2/7)*x + 6/7 - 21/7
y = (2/7)*x - 15/7
-----------------------------
k jest prostopadła do pr.AB
k: y = (-7/2)*x + b
punkt C(8,5)∈ k
5 = (-7/2)*8 + b
5 = -28 + b
b = 33
k: y = (-7/2)*x + 33 = -3,5*x + 33
-----------------------------------------------------------------------
drugi przypadek tak samo
napisz równanie prostej AD i prostej l prostopadłej do AD i przechodzącej przez C
11 mar 22:11
Artur: Dzięki, uratowałaś mi życie
11 mar 22:29