pochodna
gawel: ile wynosi pochodna ln 1/x
19 paź 00:44
Godzio:
x ?
19 paź 00:46
Godzio:
A sory,
Lata już swoje to już pamięć nie ta sama
19 paź 00:47
gawel: dziękuje godzio. mnie tez tak wyszło. A jesli możesz to powiedz mi jescze jedno
19 paź 01:01
gawel: √e(sin(x2+1)
19 paź 01:02
gawel: √e(sin(x2+1)
19 paź 01:03
Godzio:
√esin(x2 + 1) − tak to wygląda ?
19 paź 01:03
gawel: sorry to jest pierwiatek z e (sin x2+1)
19 paź 01:04
gawel: moze napisze slownie
19 paź 01:04
gawel: pierwiastek e do potęgi ( sin x do potęgi 2 +1
19 paź 01:05
gawel: tak to Wylieada jak Napleses \
19 paź 01:05
gawel: wyglada to dokladnie tak jak napisalas wczesniej. jesli mozesz to tez wytlumacz mi kolejne
kroki ktore robisz przy tej pochodnej
19 paź 01:06
Godzio:
Mnożysz przez siebie kolejne pochodne:
Pochodna z pierwiastka: U{1}{2√esin(x2 + 1)
Pochodna z e...: esin(x2 + 1)
Pochodna z sinusa: cos(x2 + 1)
Pochodna z x2 + 1: 2x
Teraz te wszystkie wyniki przemnóż i masz wynik, można uprościć do:
x√esin(x2 + 1)cos(x2 + 1)
19 paź 01:09
Godzio:
| | 1 | |
To pierwsze to : |
| |
| | 2√esin(x2 + 1) | |
19 paź 01:09
gawel: nie rozumiem godzio soryy ale mozesz mi krok po kroku wytłumaczyć
19 paź 01:11
gawel: no tak bo to z pierwiastka
19 paź 01:11
Godzio:
Pochodna funkcji złożonej to iloczyn pochodnych poszczególnych funkcji
19 paź 01:13
gawel: możesz dalej rozpisać
19 paź 01:14
Godzio: A co dokładnie, napisałem pochodne poszczególnych funkcji, teraz trzeba je przemnożyć
19 paź 01:15
gawel: to dzieki.
19 paź 01:20
gawel: a ile w takim razie bedie wynosic tg pierwiatek z x
19 paź 01:24
Godzio: pochodna tg * pochodna √
19 paź 01:24
gawel: wedlug mnie to 1/cos2x * 1/x
19 paź 01:24
gawel: pochodna tg pierwiastek x
19 paź 01:25
Godzio: Pochodna pierwiastka ?
19 paź 01:25
gawel: tg √x
19 paź 01:25
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
Ja tylko rozpisałem co masz zrobić, (√x)' = |
| a nie |
| |
| | 2√x | | x | |
19 paź 01:26
gawel: tak
19 paź 01:26
gawel: no tak \
19 paź 01:27
Godzio:
Coś się nie dogadujemy
19 paź 01:27
gawel: no ale tutaj najpierw rozpatrujemy tg
19 paź 01:27
Godzio: Kolejność jest nie ważna bo mnożenie jest przemienne
19 paź 01:29
gawel: a później √ x
19 paź 01:29
gawel: czyli jak to trzeba zroi=bić
19 paź 01:30
gawel: xle mi wyszło
19 paź 01:30
gawel: pochodna z tg to 1/cos2x
19 paź 01:30
gawel: a pochodna z √ x to 1/x
19 paź 01:31
Godzio:
Nie, policz ze wzoru: (xn)' = nxn − 1
√x = x1/2
19 paź 01:32