rozwiązanie równania macierzy
krzysztofkks: Macierz. Rozwiąż równanie:
X*|1 2 | − 2|−2 4| = |0 1|
−1 3 −3 0 12 4
Jak się za to zabrać?
19 paź 00:37
krzysztofkks: pilnie potrzebuję odpowiedzi
19 paź 00:56
AS: Rozwiążaniem
1/5 | −3 17|
22 −8|
Przenieś wiadome na prawą stronę
x |...| = 2 |...| + |...|
x = prawa strona * (wsp.przy x)−1
19 paź 11:57
AS: Dopisek.
A czy wiesz dlaczego nie potrafisz rozwiązać?
Bo nie znasz podstawowych działań na macierzach.
Uzupełnij wiadomości na temat dodawania macierzy,mnożenie macierzy przez skalar,
obliczanie macierzy odwrotnych.
19 paź 12:12
krzysiek: dzięki już rozkminiłem.
19 paź 14:06