:)
ICSP: Ktokolwiek ma na to pomysł?
44√x + 2√x = 123 + 11,2 + 10,4 + ... + 0
18 paź 22:33
Godzio:
Zacznij od dziedziny
18 paź 22:38
ICSP: Dzięki

NIe wpadł bym na to

D : x≥0
co dalej ?
18 paź 22:40
Godzio:
No dalej to myśl, już chciałbyś całe rozwiązanie

Co mają wspólnego te kolejne liczby

?
18 paź 22:44
ICSP: Nie mam pojęcia

Możesz mi tylko to powiedzieć

Już z resztą może dam sobie rade
18 paź 22:45
Godzio:
No to mogę Ci powiedzieć jedną rzecz którą sam odkryłeś − znajdź
Vaxa
18 paź 22:47
ICSP: szukam go cały czas

Musiał się sprytnie ukryć
18 paź 22:48
Vax: Jestem

Ale tutaj już
Godzio słusznie zauważył, zazwyczaj jak się pisze ... to w
momentach gdzie można wyłapać jakąś analogię między kolejnymi liczbami, np 1+2+3+...+10, to
wiadomo, a w tym wypadku to trochę nieinstynktowny zapis

Jeżeli będzie wiadomo co pod tymi
"..." jest, to wiadomo, podstawienie 0 ≤ t =
4√x i równanie kwadratowe
18 paź 22:50
konrad: Czy nie miało być może 12,3 zamiast 123?
18 paź 22:53
ICSP: właśnie nie jest wiadomo. Jeszcze się zastanawiałem czy to 11,2 + 10,4 + ... + 0 nie tworzy
ciągu arytmetycznego a to 123 na początku jest tylko dla jakiś dziwnych wyników?
18 paź 22:53
ICSP: właśnie nie. 123 jest
18 paź 22:54
konrad: Trzeba jakimś magicznym sposobem rozkminić co to za ciąg.
18 paź 22:57
ICSP: a gdybyśmy założyli ze ta suma jest równa 207?
Wtedy jak to rozwiązać?
18 paź 23:04
konrad: Tak jak powiedział Vax, t=4√x
4t+2t2=207
18 paź 23:13
Basia:
no przecież wiesz
t = 4√x
4t+2t2 = 207
tylko skąd to 207 ?
18 paź 23:19
ICSP: założyłem że 123 jest tak jakby wyrazem wolnym i nie należy do ciągu który zaczyna się od 11,2
18 paź 23:23
Basia:
11,2 + 10,4 + 9,6 + 8,8 + 8,0 + ....+0
a
1 = 11,2
r = −0,8
a
n = 11,2 − (n−1)*0,8 = 11,2 +0,8 − 0,8n = 12 − 0,8n
a
n = 0
12 − 0,8n = 0
120 − 8n = 0
n =
1208 = 15
123+168 = 291
skąd wziąłeś 207 ?
18 paź 23:25
Godzio:
Basia nie podzieliłaś przez 2, S15 = 84
123 + 84 = 207
18 paź 23:27
konrad: Pomysłowe

I wtedy jest ciąg arytmetyczny.
18 paź 23:27
Basia:
fakt, nie podzieliłam czyli mamy 123+84 = 207
no to gra
18 paź 23:28
Basia:
prawdę mówiąc z tych dwóch wyrazów trochę trudno z całą pewnością wnioskować, że to ciąg
arytmetyczny;
można przecież wymyślić bez problemu jakiś inny, który też dojdzie do 0
może tam była jakaś podpowiedź, którą ICSP pominął
18 paź 23:39
ICSP: Tylko polecenie. Nic więcej.
19 paź 08:58