oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa
Marta: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma długość 8√2 i jest równa
krawędzi bocznej.
18 paź 22:31
Jolanta: podstawa jest kwadrat
d2=a2+a2
d=√2a2
d=a√2
8√2=a{2} /:√2
8=a
wiesz jak dalej ?
18 paź 23:16
Jolanta:

z Tw Pitagorasa policz wysokosc ściany bocznej
h
2=d
2+(1/2a)
2 przekątna jest tej samej długosci co krawedz
Póżniej H wysokość ostrosłupa też z tw Pitagorasa
H
2=(1/2 d)
2+ d
2
póżniej juz podstaw do wzorów na obj i pole
18 paź 23:34
Marta: DZIĘKI Jolanta.Bardzo mi pomogłaś.Duuuuża rośnij
19 paź 18:05