Ach ta matematyka:(
Ania: 1)Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kata ostrego α,gdy tgα=2
18 paź 22:27
krystek: narysuj Δ prostokątny zaznacz przyprostokątne a=2 b=1 i obl przeciwprostokątną .
A potem pozostałe funkcje wg. definicji!
18 paź 22:30
Nienor: Krystek coś takiego przejdzie tylko na teście. Prawidłowo liczysz tak:
ctgα=1tgα=12
sinα i cosα liczysz tworząc układ równań:
sin2α + cos2α = 1
tgα = sinαcosα
Powinno ci wyjść to samo co ze sposobu Krysteka.
18 paź 22:36
agata: Albo przyjąć a=2x b=x i z definicji też będzie dobrze.
18 paź 22:40
18 paź 22:41