indukcja mat.
kamilox: wykaż indukcyjnie: ∀n∊ℕ
a)
6|13n−7 tu mam problem z ostatnim krokiem, nie wiem jak zapisac koncowy dowód
b) |sin(nx)|≤sinx
prosze o pomoc
18 paź 22:26
Godzio:
Skrótowo:
Zał: 13n − 7 = 6k
Teza: 13n + 1 − 7 = 6p
13n + 1 − 7 = 13(13n − 7) + 6 * 13 = 13 * 6k + 6 * 13 = 6(13k + 13)
18 paź 22:32
Godzio:
b) Na pewno tak ma być ?
18 paź 22:36
kamilox: no własnie sam sie dziwie dlaczego tak jest napisane do powinna byc nierównosc w odwrotna
strone raczej. chyba gosiu od analizy sie pomylił po prostu
18 paź 22:39
Godzio:
Tak jak mówisz:
| | π | | 1 | |
weźmy x = |
| n = 3 i też nie działa 0 ≥ |
| |
| | 3 | | 2 | |
Tak ja pisze, wystaczy że sinx < 0 i już nie pasuje
18 paź 22:42
kamilox: a dla 2
k>k
2 ∀n≥5
dla k+1 mamy że: 2
k+1>(k+1)
2 i jak korzystajac z załozenia pokazac ze zachodzi to dla
wszystkich k≥5

jak to przekształcic odpowiednio w dowodzie na koncu
18 paź 22:45
Godzio:
2k > k2 / * 2
2k + 1 > 2k2 = k2 + k2 > k2 + 2k + 1 a to już zachodzi, dla k ≥ 3
18 paź 23:01
kamilox: no wiem juz wtedy zachodzi ale tak mialem przyjac w zadaniu
18 paź 23:07