Ciąg geometryczny
Paweł: 1. Znajdź liczbę x, dla której liczby x, x+2, 9 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego.
2. Trzy liczby są kolejnymi wyrazami rosnącego ciągu arytmetycznego. Gdy do pierwszej z nich
dodamy 8 a drugą i trzecią pozostawimy bez zmian, to otzrymamy kolejne wyrazy ciągu
geometrycznego, których suma jest równa 26. Wyznacz te ciągi
Bardzo proszę o szybka pomoc z tymi zadaniami i wytłumaczeniem co pokolei i dlaczego.
18 paź 22:21
18 paź 22:26
aa: to było z własności c geometrycznego
na krzyż i rozwiązujesz równanie
18 paź 22:27
Paweł: No do tego to też doszedłem... ale jak rozwiązać to równanie (x+2)2 = 9x ?
18 paź 22:40
aa: x2 + 4x + 4 − 9x = 0
x2 − 5x + 4 = 0
Δ = itd
18 paź 22:46
aa: x1 = 1
x2 = 4
czyli dwa rozwiązania wyszły
18 paź 22:48