Wilonmian, ciąg, logarytm
Ewa: Rozłóż wielomian na czynniki:
W(x) = 2x2 +7x −4
Wykaż że liczba a = {4log2 5} jest liczba całkowita
Suma drugiego, czwartego i szóstego wyrazu ciągu arytmetycznego jest równa 42. zaś suma
kwadratu wyrazu drugiego i kwadratu trzeciego jest równa 185. Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę
tego ciągu.
Proszę o pomoc!
18 paź 22:16
Jolanta: policz Δi pierwiastki wzory znasz ?
18 paź 22:18
krystek: 1) a(x−x1)(x−x2)
2) zastosuj 4=22 a następnie alogx=log{xa}
następmie alogax=x
18 paź 22:20
agata: oblicz deltę , x1 i xi podstaw do wzoru W(x)=2(x−x1)(x−x2)
=22log25=2log225=25
18 paź 22:22
krystek: 3)a2+a4+a6=42
drugie równanie zapisz sama
18 paź 22:23