funkcje
K.M.L: Narysuj wykres funkcji f(x)= √4−4x+x 2 − 2√x 2 +2x+1 . Korzystając z wykresu funkcji
f określ liczbę rozwiązań równania f(x)=−2x+b w zależności od parametru b.
policzyłem wszystko i narysowałem wykres
wyszło mi coś takiego
{x+4 dla x∊(−∞,1)
f(x)={−3 dla x∊<−1,2)
{−x−4 dla x∊<2,∞)
zostało ostatnie którego nie wiem jak zrobić
"określ liczbę rozwiązań równania f(x)=−2x+b w zależności od parametru b. "
Jak należy to zrobić? Pokazałby mi ktoś?
18 paź 22:09
K.M.L: podpowie mi ktoś jak określić liczbę rozwiązań równania f(x)=−2x+b w zależności od parametru b
,mając te trzy przedziały ?
18 paź 22:33
ZKS:
Narysuj wykres funkcji y = −2x i przesuwaj ją o b jednostek w dół i o b jednostek do góry i
sprawdzaj kiedy Twoje funkcje się przetną (ile razy) lub się nie przetną.
18 paź 22:44
K.M.L: nie mam pojęcia jak to zrobić mając dane te przedziały.Gdyby nie przedziały wiedziałbym jak to
rozwiązać tzn narysowałbym sobie ten wykres o którym mówisz i nie byłoby w tym nic
trudnego,ale naprawdę nie wiem. Mogę Ciebie prosić o napisanie co trzeba zrobić żeby wyszło
jak w książce ?
wykres y=−2x jest sam w sobie prostą pionową.....
mam podane w odpowiedziach, że dla b∊(−2,1) równanie ma 3 rozwiązania, dla b∊{−2,1} równanie ma
2 rozwiązania, dla b∊(−∞;−2)∪(1,+∞) równanie ma 1 rozwiązanie.
18 paź 23:00
ZKS:
Rysujesz wykres funkcji f(x) = |x − 2| − 2|x + 1|
dla x ∊ (−∞ ; −1) masz
y = x + 4
dla x ∊ <−1 ; 2)
y = −3x
dla x ∊ <2 ; ∞)
y = −x − 4
I dla podanych przedziałów rysujesz wykres funkcji.
18 paź 23:05