logarytm w potędze
iwona: 52log5 3 − log25 9 + log0,2 27
proszę o pomoc w rozwiązaniu
18 paź 22:05
ICSP: najpierw przekształć wykładnik do log5 b
18 paź 22:06
iwona: tzn jak?
18 paź 22:07
18 paź 22:09
iwona: bo ja zrobiłam tak tylko nie wiem czy dobrze.
9log5 5 :9log25 * 27log0,2 5
18 paź 22:10
iwona: i wyszło mi 91 :92 * 27−1
i wynik 1:243
18 paź 22:11
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | |
9 * 9−2 * 27−1 = |
| * |
| = |
| |
| | 9 | | 27 | | 243 | |
5
log5 a = a
| | 1 | |
zauważ że nasze a = |
| |
| | 243 | |
| | 1 | |
czyli 5log5 1/243 = |
| |
| | 243 | |
18 paź 22:13
iwona: czyli 1/243 to juz wynik tak?
bo ja robiłam dwoma sposobami i tak mi wyszło ale nie byłam pewna
18 paź 22:16
iwona: tylko między 9 a 9
2 jest dzielenie.
dobrze zauważyłam błąd

i jeszcze w drugim będzie 9
0,5 a nie 9
2
18 paź 22:22
.:
18 paź 22:27
kate: to w końcu jak jest dobrze?
bo mam takie samo zadanie do rozwiązania.
18 paź 22:29
kate: pomoże ktoś?
18 paź 22:34
: .
18 paź 22:47
mróweczka: zrobi to ktoś
19 paź 12:43
:
20 paź 13:54