....
Młynasz: Wyjasnił by mi ktos arcsin arccos ?
18 paź 22:01
Godzio: A co dokładnie ?
18 paź 22:05
Młynasz: od początku wszystko jedynie nie trzeba rysować wykresów bo mma w zeszycie
18 paź 22:05
Młynasz: chyba ze podał bym jakieś zadanie i na podstawie tego byś mi wyjaśnił albo ktoś
18 paź 22:06
Godzio:
Podaj zadanie
18 paź 22:06
18 paź 22:07
Godzio: Już tłumaczę
18 paź 22:14
Młynasz: ok dzięki
18 paź 22:14
Godzio:
| | 1 | |
arccos{1}{3} = α ⇒ cosα = |
| −− rysujemy trójkąt prostokątny przy naszych danych i z |
| | 3 | |
tw, Pitagorasa mamy: a
2 = 3
2 − 1
2 = 8 → a = 2
√2
| | 1 | | 2√2 | |
Mamy: sin(arccos |
| ) = sin(arccos(cosα) = sinα = |
| |
| | 3 | | 3 | |
18 paź 22:17
Młynasz: nie wiem czemu sin a = 2√2/3 przecież tyle cosinus wynosił
18 paź 22:22
Młynasz: a nie sinus tyle wynosił
18 paź 22:23
Młynasz: a dał byś mi jakieś zadanie do potrenowania ?
18 paź 22:23
Godzio: Czyli jasne czy nie ?
18 paź 22:23
18 paź 22:24
Młynasz: juz robie sory ze mnie nie bylo musialem cos zalatwic
18 paź 22:42
Godzio:
Spoko
18 paź 22:42
Młynasz: | | √15 | |
tg a = |
| jechałem schematem licząc że nie ma tutaj żadnej pułapki  |
| | 15 | |
18 paź 22:45
Godzio:
Ok
18 paź 22:48
Młynasz: a kiedy był by minus zamiast + ?
18 paź 22:48
Godzio:
Schemat jest jeden, ale za to spróbuj takie coś:
ctg(arccos(−1/4))
18 paź 22:48
Młynasz: arccos −1/4 = cos 1/4 czy − 1/4

?
18 paź 22:50
Młynasz: zawsze jest taki sam znak ?
18 paź 22:50
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
arccos(− |
| ) = x ⇒ cosx = − |
| i co dalej hmmm ? |
| | 4 | | 4 | |
18 paź 22:51
Godzio:
Znak końcowy zależy od ćwiartki którą rozpatrujemy
18 paź 22:51
Młynasz: robił bym to jedynką czy nie można ?
18 paź 22:54
Godzio: Można, tylko musisz pamiętać, że skoro cosx < 0 to ... i różnie się rozpatruje
18 paź 23:00
Godzio:
Więc jak będzie

?
18 paź 23:07
Młynasz: Godzio ja to jutro zrobie zmęczony niestety już jestem, dobranoc

Musiałem się pożegnać
inaczej bym nie zasnął
18 paź 23:07
Młynasz: kurde
18 paź 23:07
Godzio: Będzie to II ćw, czy III i jeśli będzie to ta którą wskażesz to dlaczego
18 paź 23:07
Młynasz: III bo ujemna liczba
18 paź 23:08
Młynasz: a nie w 2 tez ujemny cosinus jest
18 paź 23:08
Młynasz: musiał bym chyba w tablicach zobaczyć ile waży cosinus prawda

?
18 paź 23:09
Młynasz: kurde w talicach nie ma ujemnych wartości
18 paź 23:10
Młynasz: aha już wiem jak to sprawdzić coś mi świta
18 paź 23:10
Godzio:

pomyśl
18 paź 23:10
Młynasz: II cwiartka hura
18 paź 23:12
Godzio:
A dlaczego

?
18 paź 23:14
Młynasz: no bo jak sobie popatrzałem na wykres cosinusa to −1/4 jest blisko 90stopni tylko troche dalej
18 paź 23:15
Godzio:
Popatrz np. na wykres arccosx, widać, że wartości dla argumentów ujemnych leżą
| | π | |
w przedziale ( |
| ,π), a w tym przedziale ctgx jest dodatni czy ujemny ? |
| | 2 | |
18 paź 23:17
Młynasz: aha nie bez powodu zapytałeś czy tylko w 2 albo 3
18 paź 23:18
Godzio:
Dobra jest ok, w takim razie już chyba wszystko wiesz
18 paź 23:19
Młynasz: ujemny
18 paź 23:19
Młynasz: mało wiem, Godzio poczył byś mnie jutro z tego jeszcze?
18 paź 23:20
Godzio:
Po 21 jestem dostępny, jak wrócę z uczelni
18 paź 23:21
Młynasz: ok to jeszcze juto sie zapytam czy bedziesz miał ochotę, na razie dzięki
18 paź 23:22
Młynasz: a ci chodziło o kotangens to dodatni
18 paź 23:23
Młynasz: nie czekaj kurde myli mi sie to dobrze ujemny co nie ?
18 paź 23:24
Młynasz: dobra ide spac l
18 paź 23:24
Godzio:
Ujemny, ujemny
18 paź 23:25