trójkąt
pięta achillesowa ;-)): a)wysokość trójkąta równobocznego jest o 3 cm dłuższa od promienia okręgu opisanego na tym
trójkącie. oblicz długość boku tego trójkąta
b) oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym którego przyprostokątne mają
długość 24 i 7cm.
18 paź 21:58
Jolanta: wzór na promień koła opisanego na trójkącie
R....
18 paź 21:59
krystek: Ile wynosi h w Δ równobocznym? ,
drugie promień okręgu opisanego jest jaka częścia h?
I odpowiedzi na te pytania + warunek zadania pozwolą Tobie obliczyć.
18 paź 22:01
pięta achillesowa ;-)): .
h = r + 3
r = 23h + 3 ?
18 paź 22:19
pięta achillesowa ;-)): r = 2+3= 5

i co dalej
18 paź 22:22
Jolanta: R=U{2}[3}h
R+3=h skoro wysokosć jest o 3 wieksza to,żeby naoisać między nimi = musisz 3 dodac do R
3=h−2/3h
3=1/3h /:1/3
9=h
wzór na wysokośc z którego mozesz policzyć bok a
wyznacz a
18 paź 22:35
krystek: stąd h=..
| | a*√3 | |
wiemy ,że h= |
| i liczysz. |
| | 2 | |
18 paź 22:38
Jolanta: | | x | |
tak to robimy jezeli np 6= |
| to x=6*2 |
| | 2 | |
a
√3=h*2 /:
√3]
a=18{
√3} usuwamy niewymierność z mianownika mnoże licznik i mianownik przez
√3
18 paź 22:54
Jolanta: b) jeżeli okrąg opiszesz na trójkacie prostokatnym to przeciwprostokatna trójkata jest
średnica okręgu czyli R=połowie przeciwprostokatnej
c2=a2+b2
c2=242+72
c2=576+49=625
c=√625=25
R=25:2=12,5
18 paź 23:11