kombinacje
Ania: ile liczb 4 cyfrowych parzystych mozna utworzyc z cyfr {1,3,4,5} przedstaw je w dowolny
sposob
11 mar 21:06
kaczor: wydaje mi sie że mozna to zrobić tak:
4!*3!*2!*1!=288
Nie jestem pewny to prosze o zweryfikowanie.
11 mar 21:19
kaczor: nie sorki źle. to jest dla obojętnych cyfr.
a dla parzystych chyba bedzie tak: 3!*2!*1!
11 mar 21:33
mmnn:
ustaw 4 -- na końcu w rzędzie jedności( bo liczby parzyste)
cyfry mogą się powtarzać ( ale tylko 1, 3, 5)
na trzech pierwszych miejscach
to tych liczb będzie:
3*3*3*1= 27
11 mar 21:42
Basia:
albo mogą się powtarzać, albo nie (jak mogą to wszystkie)
4444 też jest liczbą parzystą
jeśli mogą to mamy 4*4*4*1 = 64
jesli nie mogą to mamy 3*2*1*1 = 6
11 mar 21:46
12 mar 01:45
Bogdan:
Liczba parzysta złożona z cyfr: 1, 3, 4, 5 ma na ostatnim miejscu cyfrę 4.
Jeśli na poprzedzających cyfrę 4 trzech miejscach znajdą się cyfry, które mogą się:
a) powtarzać, wówczas mamy wariację z powtórzeniami W
43 = 4
3 = 64;
b) nie mogą się powtarzać, wówczas mamy do dyspozycji trzy cyfry: 1, 3 i 5, które
możemy rozstawić na 3! = 6 sposobów.
Basiu, masz rację
12 mar 01:59
Basia: Dzięki Bogdanie ! Zajrzyj jeszcze do mojego postu do Was !
12 mar 02:02
Eta:
Macie rację! w 300%%
12 mar 02:21