wykres funkcji, znalezienie wektora oraz naszkicowanie funkcji
Oskar: a) y=x+1/x−2
b) y=−3x −4/x+1
c) y=2
x−1
d) y=2
x + 3
e) y=log
2(x+2)
f) y=log
2 x − 2
z góry dziękuje za pomoc, chciałbym porównać moje wyniki z Waszymi
18 paź 21:43
krystek: To napisz swoje porównam!
18 paź 21:45
Oskar: narazie mam a) [3/x−2] + 1 wektor (2,1) oraz b) [1/x+1] + 3 wektor (−1,3)
Nie miałem tego w szkole średniej, i pozostaje mi tylko samonauka z pomocą na forum
18 paź 21:57
krystek: tak tylko w b) w liczniku 7
18 paź 22:09
krystek: | | 3x−4 | | 3(x+1)−7 | | −7 | |
b) |
| = |
| =3− |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
18 paź 22:11
18 paź 22:12
krystek: c)[1,0]
e0[−2,0]
d)[0,−2}
18 paź 22:15
Oskar: w tym b) to był minus przy 3 −3x −4 / x+1
18 paź 22:17
krystek: To popraw ,źle przepisałam
18 paź 22:26
Oskar: czyli to bedzie w liczniku nadal −7, czy tak jak ja napisalem 1 ?
w tym przykladzie b )
18 paź 22:28
krystek: | | 1 | | 1 | | −1 | |
=−3 − |
| =−(3+ |
| najwygodniej lub −3+ |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
18 paź 22:34
Oskar: czyli w tym b) to wektor [−1,−3] ? bo przedtem napisalem ze wektor to [−1,3]
18 paź 22:54
krystek: | | −1 | |
tak .Ale wykres y= |
| |
| | x+1 | |
| | 1 | |
Czyli pierwszy y= |
| a potem nastepne przekształcenia. |
| | x+1 | |
19 paź 08:46
krystek: | | 1 | | −1 | |
Ups y= |
| jest pierwszym i wtedy |
| i następne przekształcenia .Może tak będzie |
| | x | | x | |
czytelniej.
19 paź 08:49
Oskar:

czyli pierwszy wykres a)
y=3/x x = −2 −1 1 2
Y= −3/2 −3 3 3/2
i poczatek ukladu (0,0) jest od miejsca gdzie zaznaczylem 0
tak?
19 paź 11:26
Oskar:

b)
y= −1/ x x= −2 −1 1 2
y= 1/2 1 −1 1/2
ta 1 to −1
ta 3 to −3
tak maja wygladac oba wykresy ?
a przy okazji moglbym prosic o pomoc jak po kolei liczy sie podpunkty od c) do f) ?
19 paź 11:31
krystek: tak.
lub 2
x przesuwasz o [1,0]
d)[0,3]
e)[−2,0]
f) [0,−2]
19 paź 11:42
Oskar: czyli w tym c)
y=1/2 * 2x ?
czy y=2x ?
x −2 −1 1 2
y ? ? ? ?
a moglbym dostac rozpiske e) ?
19 paź 20:49