Krawędź sześcianu ma długość 9. Długość przekątnej tego sześcianu jest równa:
Słaaawek: Mam takie zadanko.
Krawędź sześcianu ma długość 9. Długość przekątnej tego sześcianu jest równa:
I tak sobie przeglądam te zadanie w internecie i patrzę, że ludzie to jakoś dziwnie liczą.
a przypadkiem nie było wzoru na przekątną sześcianu , że d=a√3 ?
18 paź 21:22
Eta:
d=a√3=9√3
18 paź 21:23
Słaaawek: aha czyli nie trzeba tego jakoś dziwnie liczyć

wystarczy pod to podstawic 9

to niewiem po
co ludzie to liczą
18 paź 21:24
aa: liczą jak wzoru nie pamiętają
to wyprowadzają z Pitagorasa
18 paź 21:25
Eta:
Pewnie lubią liczyć
18 paź 21:25
18 paź 21:26