Rozwiąż równania
Death Note: x2 + 3x − 18 + 4√x2 +3x − 6 = 0
robiłam kilka razy i nic wskazówka żeby za √x2 +3x − 6 podstawić t
i dalej źle mi wychodzi
odpowiedz ma byc x nalezy do {−5,2}
18 paź 20:55
Death Note: czyli by było że
t2 − 12 +4t = 0
i z delty
18 paź 20:57
ICSP: policz ile będzie wynosić t.
18 paź 20:59
Vizer: Fajny nick ( i anime oczywiście) dlatego Ci pomogę

Najpierw trzeba pamiętać o dziedzinie, którą myślę będziesz umiała policzyć, po drugie
napisałaś dobrze to swoje równanko i wystarczy z delty wyliczyć t (albo z rozkładu na
czynniki, co wolisz

Na końcu wracasz do swojego pierwiastka z x i rozwiązujesz, pamiętając cały czas o dziedzinie.
18 paź 21:03
AS: t = 2 , t = −4 odpada z uwagi na założenie
18 paź 21:03
Death Note: mi jakims nie wiem jakim sposobem z delty wyszlo ostre 2 i 6

Vizer zgadzam się co do DN jak najbardziej
18 paź 21:07
ICSP: To
Vizer przejmuje temat
18 paź 21:08
Death Note: AS ten wynik z t=−4 możesz machnąć jak Ci to wyszło

bo mi −6 wychodzi
18 paź 21:09