matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz: f^(-1) dla funkcji f(x)=(1+x)^n
miki:
wyznacz: f
(
−1) dla funkcji f(x)=(1+x)
n
18 paź 20:50
Jack:
dla n parzystych nie istnieją (ponieważ f(x) nie będzie różnowartościowa), dla n nieparzystych: y=(1+x)
n
n
√
y
−1=x ⇒ f
−1
(x)=
n
√
x
−1
18 paź 21:37