Rozwiąż równanie.
malami: √15−x+√9−x=6
18 paź 20:32
krystek: Popatrz na już liczone zadania tego typu!
18 paź 20:34
Bmth: ale ja tez nie rozumiem tego
18 paź 20:36
malami: widziałam!, ale skoro nie umiem tego rozwiązać, to wstawiam i proszę o pomoc i w tym
przykładzie
18 paź 20:36
ICSP: dobrze. Zrobię ten przykład ale następne już robicie sami

.
18 paź 20:37
aa: 1. ustalasz dziedzinę : to co pod pierwszym pierwiastkiem ≥ 0 i to co pod drugim pierwiastkiem
≥ 0 i część wspólna z tych nierówości to dziedzina
2. obustronnie do kwadratu i masz równanie
18 paź 20:39
ICSP: √15 − x + √9−x = 6
(√15−x + √9−x)2 = 36
15 − x + 2√(15−x)(9−x) + 9 − x = 36
√(15−x)(9−x) = x + 6
(√135 − 24x + x2)2 = (x+6)2
135 − 24x + x2 = x2 + 12x + 36
36x = 99
x = 2,75
18 paź 20:41
Bmth: odp mam x=−1
18 paź 20:42
Bmth: więc skąd x = 2,75

czy to moze nie skonczone jeszcze
18 paź 20:44
Grześ: to sobie podstaw swoją odpowiedź do równania.. bo dla x=−1 wychodzi sprzeczność
18 paź 20:44
Bmth: to nie moja odpowiedz
tylko odp z ksiazki
18 paź 20:45
Grześ: to myśl może swoją głową, bo książka za Ciebie nie pomyśli

I sprawdź 101 razy czy dobrze przepisałeś przykład. Jeśli tak, to podstaw sobie rozwiązanie z
ksiązki i sprawdż czy książka jest geniuszem
18 paź 20:46
Bmth: aa sory jest blad w przykladzie ;3
18 paź 20:48