przesuniecie wykresu funkcji
Tomek: Wykres funkcji g otrzymano przez przesuniecie wykresu funkcji f(x) = 12 x2 o dwie jedn
ostki w dół. Oblicz g(1)
18 paź 20:32
deedee: na pewno ma być g(1)?
18 paź 20:42
Tomek: tak mam w poleceniu.
18 paź 20:43
Tomek: powiem tak wynik znam. bo wynosi −1,5 ale chodzi o zapis obliczeń
18 paź 20:44
krystek: | | 1 | |
f(x0= |
| x2−2 i teraz liczysz f(1) |
| | 2 | |
18 paź 20:44
krystek: | | 1 | |
A tą nową funkcję oznaczono g i g(x)= |
| x2−2 i stąd g(1) |
| | 2 | |
18 paź 20:45
deedee: g(x)=0,5x2−2
pod x podstawiasz 1, czyli:
g(1) = 0,5−2 = −1,5
18 paź 20:47
Tomek: no i co mam z tym zrobić koledzy i koleżanki? wybaczcie ułomnosc
18 paź 20:48
Tomek: aha ok.. dziekuje jesteście wielcy
18 paź 20:49