calki
Dzastina: | | 3x3−l8x+5 | |
∫ |
| W sumie to zastosowałam metodę przewidywania (współczynników |
| | √x2−lnx+5 | |
nieoznaczonych) Ale... po wyliczeniu tych wszystkich a,b,c,k została mi do obliczenia taka
| | 5dx | |
całka ∫ |
| z którą nie wiem co zrobić...  Ten logarytm mi psuje wszystko.. |
| | √x2−lnx+5 | |
18 paź 20:12
Trivial: l8x?
18 paź 20:13
Dzastina: yyy
18 paź 20:15
Dzastina: a... 8x to jest
18 paź 20:16
18 paź 20:19
Dzastina: Wiedziałam, że coś nie tak musi być z tym przykladem
18 paź 20:24
Dzastina: | | x2+2x+1 | |
A taka całka ∫ |
| Też metodą przewidywania, tyle, że k wyszło mi 0 czyli |
| | √(x+1)3+1 | |
| | 2 | |
ostatecznie wyszłoby |
| √(x+1)3+1? |
| | 3 | |
18 paź 20:41
Trivial:
Tutaj wystarczy coś zauważyć.
| | x2+2x+1 | | 1 | | 3(x+1)2 | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx = |
| | √(x+1)3+1 | | 3 | | √(x+1)3+1 | |
| | 1 | | [(x+1)3+1]1/2 | | 2 | |
= |
| * |
| + c = |
| √(x+1)3+1 + c. |
| | 3 | | 1/2 | | 3 | |
Wykorzystałem wzór:
| | [f(x)]α+1 | |
∫[f(x)]αf'(x)dx = |
| + c, α≠−1. |
| | α+1 | |
Wynika z podstawienia f(x) = t.
18 paź 20:48
Dzastina: aaaaa... No tak, tak
18 paź 20:49
18 paź 20:57
Trivial:
| | −2 | | dx | |
∫ |
| dx = −2∫ |
| = |
| | √x2−x+7 | | | |
| | 1 | |
= −2*ln(x− |
| + √x2−x+7) + c. |
| | 2 | |
Odpowiedź z wolframa też jest OK.
18 paź 21:08
;): acha.. No spoko, tyle i mi wyszło, choć liczyłam pewnie dłuższą drogą
18 paź 21:12
Trivial: Nie, ja wykorzystałem wzór wynikający właśnie z tego podstawienia Eulera.
18 paź 21:16