proszę o pomoc w rązwiązaniu
sławek: Wyznacz równania stycznych do okręgu x2 – 4x+ y2 – 2y – 4 =0 równoległych do osi 0Y
18 paź 19:49
18 paź 19:50
agata:

Środek okręgu O=(2,1)r=
√22+12+4=3
y=−1 y=5.
18 paź 19:57
slawek: 

?
18 paź 19:57
ICSP: oj agata agata
proste pionowe mają inne równania
18 paź 19:58
krystek: Agata równoległych do osi OY to x=?
18 paź 19:59
krystek: Sławek piszesz równanie prostej równoległej do osi OY x=b i podstawiasz do równania okręgu może
będzie Tobie łatwiej
aby prosta miała jeden punkt wspólby z okręgiem Δ=0
18 paź 20:01
agata: Oczywiście x=−1 i x=5, już nie raz zdarzyło mi się zinterpretować zadanie po swojemu. Tak już
mam, że nie czytam dokładnie treści .
18 paź 20:02
krystek: Ale kontrolujemy.
18 paź 20:03