wartosc wyrazenia
Dawid: Jaka jest wartość wyrazenia dla xe(0,6) W=|x−6|−3x+5
18 paź 19:44
aa: ponieważ x ∊ (0;6) to Ix−6I = x−6
W = x−6 − 3x +5 = −2x −1
18 paź 19:49
agata: Za x pod wartością bezwzględną podstaw liczbę z wnętrza przedziału np. 1 i wychodzi Ci liczba
ujemna więcIx−6I=−x+6.
W=−x+6−3x+5=...
18 paź 19:49
Dawid: no i w tym problem, że nie. Nie ma takiej odpowiedzi do wyboru
18 paź 19:50
kachamacha: W=−x+6−3x+5=−2x+11
18 paź 19:50
aa: agata ma rację ja się machnęłm

W = −4x +11
18 paź 19:53
Dawid: kachamacha tak, tylko, że dlaczego musimy miec −x+6
18 paź 19:53
kachamacha: podstawiając dowolną liczbę z przedziału (0,6) dostajemy wartość ujemną, więc opuszczając
wartość bezwzgledną zmieniamy znaki na przeciwne
18 paź 19:54
kachamacha: no jasne −4x
18 paź 19:58
dawid : (3x−2) + (4x+5)=
4 cze 19:23
dawid :
4 cze 19:26