Rozwiaz rownanie
malami: √3x+4+ √x−4=2√x
18 paź 19:35
gwiazda: Dziedzina : To co pod pierwiastkiem ≥0
A potem podnieść obie strony do kwadratu
18 paź 19:55
malami: czyli...
√3x−4≥0 ⋀ √x−4≥0
3x+4≥0 ⋀ x−4 ≥0
3x≥−4 ⋀ x≥ 4
x≥− 4/3 ⋀ x ≥4
tak?
18 paź 20:04
krystek: i x≥0
18 paź 20:05
malami: krystek: i x≥0
dlaczego?
18 paź 20:06
krystek: Bo samo x jest pod pierwiastkiem też.
18 paź 20:08
malami: no tak.. rzeczywiście, nie zauważyłam.
18 paź 20:08
malami: ale w odpowiedziach mam x=4
dlaczego?
18 paź 20:09
krystek: Bo jeszcze nie rozwiązałas równania .Ustalasz dopiero dziedzine Patrz co napisała gwiazda
18 paź 20:11
aa: dziedzina x≥4
a teraz obie strony do kwadratu
3x+4 + x−4 + 2 razy √3x+4 razy √x−4 = 4x
18 paź 20:12
malami: czyli za x podstawiam kolejno, −4/3, później 4 i O i które będzie się równać to to jest
odpowiedzią?
18 paź 20:13
aa: zostało
√(3x+4)(x−4) = 0
18 paź 20:14
krystek: To jest do wyznaczenia Dziedziny potrzebne!
18 paź 20:15
malami: aa: dziedzina x≥4
a teraz obie strony do kwadratu
3x+4 + x−4 + 2 razy √3x+4 razy √x−4 = 4x
dlaczego ;+ 2 razy √3x+4 razy √x−4;?
18 paź 20:15
aa: nie podstawiasz tylko rozwiązujesz równanie
3x2 −12x + 4x − 16 = 0
3x2 − 8x − 16 = 0
delta
Δ =
18 paź 20:16
aa: obie strony do kwadratu to jak ze wzoru skróconego możenia
lewa strona to kwadrat sumy
Δ = 64 + 192 = 256
√Δ = 16
| | 8−16 | | 4 | |
x1 = |
| = − |
| nie należy do dziedziny |
| | 6 | | 3 | |
| | 8+16 | |
x2 = |
| = 4 ∊ dziedziny i to jest odpowiedź |
| | 6 | |
x = 4
18 paź 20:20
krystek: | | 4 | |
miałas aajuż (3x+4)(x−4)=0→x=− |
| i x=4 i uwzgl Dziedzinę x=... |
| | 3 | |
18 paź 20:21
aa: krystek − fakt = przegapiłam
18 paź 20:22
krystek: ,
18 paź 20:23