Funkcje
Hiromi_Ise: Wykaż, że funkcja f określona wzorem f(x) = |x −1| jest malejąca w przedziale (−∞;1).
18 paź 19:34
kropka: dla x należących do (−∞;1) f(x)= −(x−1)
z tego wynika f(x)= −x+1 a<0 funkcja maleje
18 paź 19:40
Hiromi_Ise: ale zastanawiam się skąd się wzięło f(x)= −x+1 ...
18 paź 19:46
kropka: skoro dla x należących do (−∞;1) f(x)− −x+1 to rozumiesz?
18 paź 19:47
kropka: powinno tam być f(x)= −(x−1)
18 paź 19:47
krystek: zał. x1<x2 to badam różnicę: Ix2−1I−Ix1−1I =...
18 paź 19:53
kropka: z tego przedziału podstawiasz jakąś liczbę do wartości bezwzględnej
czyli jak masz przedział (−∞;1) to biorę sobie 0 i podstawiam I0−1I => wychodzi I−1I=> jest
wartość ujemna czyli trzeba zmienić znaki f(x)=−(x−1)=> f(x)= −x+1 funkcja maleje
18 paź 19:55
krystek: kropka korzysta z zał i poprawnie, powinna dodać w tym podanym przedziale. lub podałam
drugi sposób z def.funkcji malejącej
18 paź 19:56
elo: zaraz chyba czegoś nie rozumiem
I −x I = x no to jak jest wartość ujemna
18 paź 19:57
Hiromi_Ise: OK, już łapię. Wielkie dzięki
18 paź 20:03
elo: a może mi ktoś to w końcu wyjaśnić ?
19 paź 12:13
elo: wszyscy chyba wiedzą że
I −x I = x
I−1I=> jest wartość ujemna czyli trzeba zmienić znaki f(x)=−(x−1)=> f(x)= −x+1 funkcja maleje
a nie można zrobić tak
I −1 I = 1
hmmm
19 paź 12:14
elo: up
19 paź 12:58
elo: up
19 paź 13:31
elo: up
19 paź 13:36
elo: może mi ktoś to wytłumaczyć
19 paź 15:00
agata: I−xI=x,gdy x>0, ale
I−xI=−x,gdy x≤0
w pierwszym przypadku za x podstaw np. 4. I−4I=4
W drugim np −5 I−(−5)I=−(−5)=5
19 paź 15:12