Własności prawdopodobieństwa
MAJA: a) Rzucamy czterokrotnie moneta. Oblicz prawdopodobienstwo tego, ze przynajmniej raz wypadnie
reszka.
b) Rzucamy trzykrotnie kostka. Oblicz prawdopodobienstwo tego, ze przynajmniej raz otrzymamy 6
oczek.
18 paź 19:20
Eta:
a) |Ω|=2
4=16
A −−− przynajmniej raz wypadnie reszka
zdarzenie przeciwne do A
A
' −−−−− ani razu nie wypadnie reszka , czyli wypadną same orły
A
'= {(O,O,O,O)}
|A
'|=1
P(A)= 1−P(A
')=....
b) |Ω|=6
3
B −−−przynajmniej raz wypadnie 6 oczek
zdarzenie przeciwne do B
B
' −−−− ani razu nie wyrzucimy 6 oczek
( czyli tak jakbyśmy rzucali kostką bez szóstki
zatem: |B
'|= 5
3
P(B)= 1−P(B
') = ..........
18 paź 23:50