Modulo
Patryk:
1.Znajdź pary liczb spełniających równanie: 2!+3!+4!+...+n!=m2
2.Znajdź pary liczb spełniających równanie: 2!+3!+4!+...+n!=m3
18 paź 19:20
Vax: 1) Jeżeli n ≥ 3 to 2!+3!+...+n! = 2+6+3(...) = m2 ⇔ 8 + 3(..) = m2 skąd sprzeczność, bo
musiałoby być:
m2 = 8 = 2 (mod 3) skąd sprzeczność, bo 2 jest nieresztą kwadratową mod 3, więc może być
jedynie n=2 co również nie ma rozwiązań całkowitych, więc nie istnieją liczby całkowite
spełniające dane równanie.
2) Jeżeli n ≥ 7 to 2!+3!+4!+5!+6!+7!+7(..) = m3 ⇔ 5912 + 7(...) = m3 czyli musi być m3 =
5912 = 4 (mod 7) skąd sprzeczność, bo 4 jest nieresztą sześcienną modulo 7, czyli n ≤ 6,
bezpośrednio sprawdzając widzimy, że tezę spełnia jedynie para (n,m) = (3,2)
18 paź 20:34
Patryk: Ok dzieki a powiedz mi skąd to widzisz że np. w 2. n>=7 skąd to wiesz? Jak to zauważyć że
akurat 7?
18 paź 21:11