matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
naszkicuj wykres funkcji
IRU:
x−1
Naszkicuj wykres funkcji f(x) = |
| .. nie wiem jak sie za to zabrać z tą wartością
x+3
bezwzględną .. miło by było gdybyście mi pokazali jak to się robi krok po kroku .. bardzo proszę o pomoc
18 paź 19:06
TOmek:
(x+3)−4
−4
=
+1
x+3
x+3
−4
f(x)=
rysujesz, wykres funkcji przesuwasz o wektor [−3,1] i wszystko odbijasz na oś oX
x
takie cos wyjdzie :
http://www.wolframalpha.com/input/?i=f%28x%29%3D%7C%28-4%29%2F%28x%2B3%29%2B1%7C
18 paź 19:29
IRU:
wielkie dzięki !
18 paź 19:37