Ostrosłupy
Darek: oblicz pole powieszchni i objętość ostrosłupa prawidłowego ktory ma w podstawie
sześciokąt
krawędź podstawy ma 2 a krawędz boczna 6
Wynik : P=6(√3+√35)
V = 8√6
11 mar 20:59
Basia:
prawie identycznie jak poprzednie
spróbuj sam pokombinować
podpowiem, że:
- przekątna sześciokąta foremnego na długość 2a, gdzie a - długość boku
spodek wysokości H leży w połowie tej przekatnej;
- pole sześciokata foremnego to 6*pole tr.równobocznego o boku a
11 mar 21:04
Darek: czy V = 1/3 * 2√2 * 8√6 chcę się upewnić czy do tego momentu mam dobrze ?
11 mar 21:12
Darek: chyba źle skoro ma wyjść 8√6
11 mar 21:13
Basia: zaraz sprawdzę
11 mar 21:14
Basia: no źle; napisz jakie masz H
11 mar 21:16
Darek: √32 a to jest 2√2 jak sie nie myle
11 mar 21:18
Basia:
√32 zgadza się, tylko to nie są 2√2
√32 = √16*2 = 4√2
no i skąd to 8√6 ?
Ptr.równ.o boku a = a2√3 /4 = 4√3/4 = √3
Psześciokąta = 6√3
11 mar 21:22
Darek: faktycznie głupie błędy dziekuje
11 mar 21:25
Darek: czyli 1/3 * 6√3 * 4√2
i jak z tego wyjdzie 8√6
11 mar 21:31
Basia:
= 2√3*4√2 = 8√3*2 = 8√6
11 mar 21:36
Darek: a co z tym 1/3
11 mar 21:37
Basia: (1/3)*6 = 2
dlatego
(1/3)*6√3*4√2 = 2√3*4√2 = itd.
chyba już za bardzo jesteś zmęczony !
11 mar 21:42