stosunek
siwy: hej wytlumaczy mi ktos jak sie liczy stosunek

tzn chodzi mi o cos takiego

drut o dlugoscie 36m pocieto na 3 rowne czesci ktorych stosunek dlugoscie wynosi 2:3:4
jak cos takiego obliczyc
18 paź 18:29
kachamacha: 2x+3x+4x=36
9x=39
x=4
czyli pierwsza czesc ma 8,druga12,trzecia 16
18 paź 18:30
Patrocki: o ile sie dobrze orientuje to masz drut 36 m pocięty na 2 takie same kawałki potem na 3 takie
same i 4 takie same kawałki
18 paź 18:31
kachamacha: treść nie powinna zawierać wyrazu "równe"
18 paź 18:32
siwy: przepraszam za pomylke bez rowne
18 paź 18:42
kachamacha: oczywiscie popełniłam literówkę 9x=36 powinno byc
18 paź 18:45
siwy: dlaczego 8,12,16? i ktoa z tych czesci zostala podzielona na 2 ktora na 3 i ktora na 4
18 paź 18:46
kachamacha: to są stosunki długosci
18 paź 18:48
siwy: aha juz rozumiem

bardzo dziekuje za pomoc
18 paź 18:51