matematykaszkolna.pl
Małe wyzwanie dla maturzystów (rozszrzenie) Shan: Matura poziom rozszerzony (7 pkt): Piętrowy tort przygotowany na bal maturalny składał się z pięciu warstw, z których każda miała kształt walca. długości promienie walców, wyrażone w cm były kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego o różnicy a = −5. Długość promienia podstawy środkowej warstwy tego ortu była równa 20 cm, a jej objętość 3200 PI cm3. Wszystkie warstwy wykonane były z tego samego rodzaju ciasta i miały jednakowa wysokość. Oblicz, ile maki należało przygotować do wypieku całego tortu, jeżeli receptura przewiduje wykorzystanie 0.24 kg maki do wypieku warstwy środkowej.
18 paź 18:23
Grześ: Środkowa warstwa: r3=20 Czyli: r1=20+10=30 ( dolna warstwa) V1=302π*h=900πh r2=25 ( druga warstwa) V2=252π*h=625πh r3=20 3. warstwa V3=3200π=400πh ⇒ h=8 r2=15 4. warstwa V1=152π*h=225πh r10=10 5. warstwa V1=102π*h=100πh Liczymy objetość całego tortu: Vc=900πh+625πh+400πh+225πh+100πh=2500πh=20000π [cm3] Teraz wyjdziemy z proporcji: 0,24 kg maku − środkowa warstwa 3200π cm3 x maku − cały tort 20000 cm3
 20000*0,24 
x=

=1,5 kg emotka
 3200 
18 paź 18:31
peach: 900+625+400+225+100=2250 a nie 2500 wynik się trochę zmienia
6 mar 14:26