Małe wyzwanie dla maturzystów (rozszrzenie)
Shan: Matura poziom rozszerzony (7 pkt):
Piętrowy tort przygotowany na bal maturalny składał się z pięciu warstw, z których każda miała
kształt walca. długości promienie walców, wyrażone w cm były kolejnymi wyrazami ciągu
arytmetycznego o różnicy a = −5. Długość promienia podstawy środkowej warstwy tego ortu była
równa 20 cm, a jej objętość 3200 PI cm3. Wszystkie warstwy wykonane były z tego samego rodzaju
ciasta i miały jednakowa wysokość. Oblicz, ile maki należało przygotować do wypieku całego
tortu, jeżeli receptura przewiduje wykorzystanie 0.24 kg maki do wypieku warstwy środkowej.
18 paź 18:23
Grześ: Środkowa warstwa:
r
3=20
Czyli:
r
1=20+10=30 ( dolna warstwa) V
1=30
2π*h=900πh
r
2=25 ( druga warstwa) V
2=25
2π*h=625πh
r
3=20 3. warstwa V
3=3200π=400πh ⇒ h=8
r
2=15 4. warstwa V
1=15
2π*h=225πh
r
10=10 5. warstwa V
1=10
2π*h=100πh
Liczymy objetość całego tortu:
V
c=900πh+625πh+400πh+225πh+100πh=2500πh=20000π [cm
3]
Teraz wyjdziemy z proporcji:
0,24 kg maku − środkowa warstwa 3200π cm
3
x maku − cały tort 20000 cm
3
| | 20000*0,24 | |
x= |
| =1,5 kg  |
| | 3200 | |
18 paź 18:31
peach: 900+625+400+225+100=2250 a nie 2500
wynik się trochę zmienia
6 mar 14:26