Uproszczanie i obliczanie wyrażeń.
Paula: Witam. Mam do wykonania następujące zadanie: Obliczyć wartość wyrażenia
[a−32b(ab−2)−12(a−1)−23]3 dla a=√32 i b=13√2 .
Wynik powinien wyjść 1, ale mam problem z doprowadzeniem wyrażenia do najprostszej postaci.
Przydałoby się to także rozpisywać krok po kroku. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.
18 paź 18:07
Jolanta: a−32= ?
18 paź 18:15
Paula: Tak. Trzeba to obliczać w następujący sposób: a−32=(1a)32=(√1a)3
18 paź 18:26
Paula: W ostatnim nawiasie jest pierwiastek z 1a
18 paź 18:27
Paula: Po uproszczeniu równania wyszło mi b6a √a . Niewyraźnie... Wyszedł ułamek. W
liczniku b6 , a w mianowniku a√a
18 paź 18:38
Jolanta: Paula mam nadzieję,że zagladniesz ,musiałam odejsc nagle.Policz najpierw na literach
(ab−2)−1/2=a−1/2b
a−1)−2/3=a2/3
(a−3/2a−1/2a2/3bb)3=a−3b6
18 paź 21:18
Jolanta: a−4b6
18 paź 21:20