liczby zespolone
Wojtek: liczby zespolone
z2+3ź=o
(x+yi)2 + 3(x−yi)=0
⎧
x2−y2+3x=0
⎩
2xy−3y=0
jak dalej
18 paź 18:03
Grześ: z drugiego równania:
3
2y(x−
)=0 względem tego równania rozpatrz dwa przypadki
2
3
y=0 lub x−
=0
2
18 paź 18:09
Wojtek: ok a mogę zacząć inaczej, rozpisze przykład tak:
z2=3ź
(x+yi)2 = −3(x−yi)
x2+2xyi−y2 = −3x+3yi
⎧
x2−y2=−3x
⎩
2xy=3y
3y
3
x=
>>> czy wtedy x=
2y
2
18 paź 18:27
Grześ: ale wtedy gubisz jedno rozwiązanie (y=0), tak nie mozesz zrobić.
Zrób jak Ci rozpisałem, to wszystko bd miał dobrze, ok?
Czy to zbyt skomplikowane?