Wielomiany rozkładanie na czynniki
boss: Witam bardzo proszę o wytłumaczenie mi jak rozkłada się wielomiany za pomocą grupowania
wyrazów. x3+2x2−4x−8=0
Najpierw robię coś takiego x2(x+2)−4(x−2)=0 ale nie wiem co dalej robić
18 paź 17:54
Kut: x2(x+2) −4(x+2)=0
(x+2)(x2 − 4)=0
(x+2)(x+2)(x−2)=0
(x+2)2(x−2)=0
18 paź 17:57
Święty: x2(x+2)−4(x+2)=0
Wyciagasz (x+2) przed nawias
18 paź 17:57
Kut: jak podzielisz −8/−4 wychodzi +2
18 paź 17:57
boss: czyli zawsze to co jest w tym drugim nawiasie wyciągam przed?
18 paź 17:59