Dzieki za pomoc, a może jeszcze to się uda!!!!
Olcia: Podaj takie trzy liczby, które są większe od liczby 0,1 ale mniejsze od liczby 1/9
11 mar 20:58
Bogdan:
Podaję
11 mar 21:01
Bogdan:
1 1
--- < a < b < c < ----
10 9
90 100
----- < a < b < c < -------
900 900
Czy teraz potrafisz wskazać te liczby?
11 mar 21:04
Olcia: Ojeju, jakie to zkomplikowane.Można to jakos napisac zrozumiale ?
11 mar 21:06
Bogdan:
Przecież 1/10 = 90/900, a 1/9 = 100/900.
Mamy tu wspólny mianownik = 900.
Można było wybrać inny wspólny mianownik.
Między otrzymane liczby w licznikach: 90 i 100 można wstawić nie tylko 3 liczby, ale
więcej, mogą to być liczby 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98 i 99. wybieramy trzy dowolne
z tego zestawu, np. 92, 95, 97 i mamy
90 92 95 97 100
----- < ------ < ------ < ------- < -------
900 900 900 900 900
czyli
1 92 95 97 1
----- < ------ < ------ < ------- < -------
10 900 900 900 9
11 mar 21:16
Olcia: Dziękuję, że mi wytłumaczyłes. Naprawde bardzo dziękuje. Jak mi ktos tłumaczy to jest
lepiej
11 mar 21:20