:P
ICSP: | | x−9 | | π | |
W jakim punkcie styczna do krzywej y = |
| tworzy z osią OX kąt |
| |
| | x+7 | | 4 | |
Nie mam pomysłu na to, Wiem tylko że styczna będzie miała równanie y = x + b
18 paź 17:42
ICSP: Czy te punkty to :
(−8;0)
(8;0)
?
18 paź 17:52
Grześ: podstaw do równania y=x+b z założeniem, że musimy otrzymać jeden pkt. wspólny z wykresem, czyli
jedno rozwiązanie:
x
2+7x+bx+7b=x−9
x
2+(b+6)x+(7b+9)=0
jedno rozwiązanie, więc: Δ=0
Δ=(b+6)
2−4(7b+9)=b
2+12b+36−28b−36=b
2−14b=b(b−16)=0
b=0 lub b=16
| | −6 | | −(6+16) | |
stąd: x0= |
| =−3 lub x0= |
| =−11 |
| | 2 | | 2 | |
i wstawiając do wzoru:
x=−3
y=−3
x=−11
y=5
Jasne?
18 paź 18:07
ICSP: tez myślałem nad takim sposobem. Nie rozumiem tylko stwierdzenia w jakim punkcie. Chodzi tutaj
o punkt styczności z wykresem?
18 paź 19:28
Grześ: tak, punkt styczności, czyli styka się w jednym, jedynym punkcie

To jest metoda algebraiczna, bo oczywiście moznabyło inną... czyli z pochodnych
18 paź 20:06
Trivial:
Rozumiem, że z pochodnych to metoda graficzna? ...
18 paź 20:07
ICSP: nie miałem pochodnych

Czyli mam napisać w odp punkt styczności z prostą czy z osią OX?
18 paź 20:09
Trivial:
ICSP! Gdzie się podziały grupy?
18 paź 20:10
ICSP: Odpoczywam od grup. Mam jeszcze kilka takich prostych zadanek i muszę je zrobić na jutro
18 paź 20:12
Grześ: No Trivial.. miałem na myśli coś innego... że liczymy na równaniu w oparciu o jedno
rozwiązanie.
A nie, że liczymy pochodną i porównujemy ze współczynnikiem kierunkowym stycznej
18 paź 20:12
ICSP: Dobra

Piszę punkty styczności z hiperbolą

Teraz takie coś:
Dana jest funkcja :
| | √x+1 − 1 | |
f(x) = |
| dla x ≠ 0 |
| | 2x | |
a dla x = 0
Dla jakich wartości parametru a funkcja ta jest ciągła w punkcie x
0 = 0 ?
Jest problem bo nie miałem ciągłości funkcji

Moglibyście rozwiązać to zadanie z krótkim
wyjaśnieniem co to jest ta ciągłość?
Oczywiście za poprzednie bardzo ci
Grzesiu dziękuje
18 paź 20:16
Grześ: Nie ma sprawy... w ciągłości musisz sprawdzić "podejrzane" argumenty funkcji
na całym przedziale dziedziny x∊<−1,+
∞) poza 0 jest ciągła
Aby funkcja była ciągła w punkcie musi mieć obie granice jednostronne w punkcie x
0=0 sobie
równe

Chyba zawile nie napisałem
18 paź 20:20
ICSP: Nie miałem granic

Nie ma innego sposobu?
18 paź 20:23
Grześ: na tym polega badanie ciagłości funkcji... badaniu jej jednostronnych granic...
Tylko nie jestem pewny, czy trzeba wykazywać ciągłości funkcji na reszcie dziedziny poza x≠0,
moze ktoś potwierdzić?

Bo ten punkt na 100% trzeba sprawdzić
18 paź 20:26
Mateusz: Zakładam ze granice funkcji miałes (bo bez tego ani rusz) tzreba sprawdzic czy
a) istnieje granica funkcji w tym punkcie
b) istnieje wartosc funkcji w tym punkcie
i co najwazniejsze:
f(x0)=lim f(x)
x→x0
18 paź 20:26
ICSP: a czy mógłby ktoś zrobić ten przykład? Może jak zobaczę jak to się liczby coś zrozumiem
18 paź 20:29
ICSP: Trivial chodź tutaj
18 paź 20:49
Trivial:
18 paź 20:51
ICSP: zrób mi to zadanko

Proszę
18 paź 20:52
Trivial:
ICSP, ciągłość jest zdefiniowana przy użyciu granicy.... Podobno granic nie miałeś.
18 paź 20:55
ICSP: ale ty miałeś

Przecież wiem że potrafisz a ja może czegoś się nauczę

Czy nie warto?
18 paź 20:57
Trivial:
| | √x+1−1 | |
f(x) = |
| ← ta funkcja składa się z funkcji elementarnych, czyli jest OK. |
| | 2x | |
W zadaniu pytają o to, czy istnieje takie a, które 'uciągli' funkcję f w punkcie x
0=0.
Sprawdźmy.
| | √x+1−1 | | x+1−1 | | 1 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| |
| | 2x | | 2x(√x+1+1) | | 2(√x+1+1) | |
| | 1 | |
Wystarczy ustalić a= |
| i otrzymamy funkcję ciągłą (patrz. definicja Mateusza). |
| | 4 | |
18 paź 21:02
ICSP: x dąży do ∞ można zapisać pod symbolem lim?
18 paź 21:07
Trivial:
Trzeba. Ale tutaj x→0, a nie ∞.
18 paź 21:08
ICSP: fakt

Teraz szukamy
Vaxa
Mam do zrobienia coś takiego:
4
4√x + 2
√x = 123 + 11,2 + 10,4 + ... + 0
Tobie
Trivial dam zadanie o następującej treści :
Pole powierzchni wielościanu opisanego na kuli wynosi 9cm
2 a jego objętość to 12cm
3. Obliczyć
promień kuli.
Jak na razie doszedłem do tego że to chyba ostrosłup?
18 paź 21:12
Trivial: Nie robię żadnych wielościanów.

A w tym wcześniejszym, to ja nie widzę schematu, z jakim te
liczy się zmieniają.
18 paź 21:14
ICSP: Ja też własnie nie widzę

Czekamy na [P{Vaxa]]
Prawdopodobieństwo ruszysz?
18 paź 21:18
Trivial: może.
18 paź 21:18
ICSP: Dzięki Bogu

Mam dwa zadania a ja z prawdopodobieństwa to ofiara jestem

W hali pracuje 5 maszyn. Prawdopodobieństwo zepsucia się każdej z tych maszyn jest równe
| | 1 | |
|
| . Maszyny psują się niezależnie od siebie. Obliczyć prawdopodobieństwo że zepsuje się |
| | 3 | |
wiecej niż jedna maszyna.
18 paź 21:21
ICSP: Eta a może ty spróbujesz zrobić z tym wielościanem
18 paź 21:22
Trivial: Rozpisz drzewem i już. Albo bez drzewa. Wydaje mi się, że:
18 paź 21:22
Trivial: Aha jest 5 maszyn...
18 paź 21:23
Trivial: Ginę.

Trzeba pewnie policzyć P(A')...
18 paź 21:24
ICSP: To jakiś schemat jest?
18 paź 21:24
Grześ: Ja policzę
18 paź 21:26
ICSP: W skrzyni zmieszano 1000 oporników: 700 z jednej partii i 300 z drugiej partii. Obliczyć
prawdopodobieństwo, że wybrany losowo opornik nie będzie wadliwy, jeśli prawdopodobieństwo
pojawienia się opornika wadliwego w pierwszej partii wynosi 0,06 a w drugiej 0,04.
Na to już kompletnie nie mam pomysłu
18 paź 21:28
ICSP: i to już wszystkie zadanka

Resztę już zrobiłem samodzielnie
18 paź 21:28
Grześ: | | 2 | |
Mamy tak, że |
| − prawd. na niepopsucie każdej osobno maszyny |
| | 3 | |
liczymy zdarzenie przeciwne, czyli wszystkie maszyny bd sprawne, lub jedna sie zepsuje:
| | 2 | | 1 | | 2 | | 2 | | 2 | | 5 | |
P(A')=( |
| )5+5* |
| *( |
| )4=( |
| )4( |
| + |
| )= |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Czyli teraz zdarzenie A:

Mam nadzieje, że nie zrobiłem błedu rachunkowego
18 paź 21:29
Grześ: ekhym.. oczywiście P(A)=....
18 paź 21:32
ICSP: Dziękuję Grzesiu

Spojrzysz jeszcze na drugie?
18 paź 21:35
Trivial: To drugie prostsze od pierwszego. Teraz to już możesz drzewem bez problemu.
18 paź 21:37
Grześ: W drugim zadaniu mamy tak złożone zadanie:
| | 7 | |
1 przypadek trafiamy na opornik z 1. partii: P= |
| |
| | 10 | |
| | 3 | |
2 przypadek trafiamy na opornik z 2 partii: P= |
| |
| | 10 | |
| | 3 | |
Lecz na wadliwy: 0,04* |
| |
| | 10 | |
Sumujemy te prawdopodobieństwa i otrzymujemy:
| | 6*7 | | 4*3 | | 54 | |
P= |
| + |
| = |
| |
| | 1000 | | 1000 | | 1000 | |
A trafienie na niewadliwy opornik, to zdarzenie przeciwne:
18 paź 21:37
ICSP: dziękuje bardzo

Ratujecie mnie z tym prawdopodobieństwem
18 paź 21:39
Grześ: No nie ma sprawy... ja pare miesięcy go nie robiłem, wiec daję poprawkę na błąd w rozumowaniu..
Ale wg mnie chyba zrobione ok
18 paź 21:40
ICSP: Może dałbyś radę jeszcze któreś z tych co zostały?
18 paź 21:41
Trivial:
ICSP, to zadanie z 4√x... Tam nie widać schematu, za mało jest liczb podanych.
18 paź 21:42
Grześ: To z geometrii nie wiem jak... pewnie są jakieś gotowe zależnosci względem bryły dającej się
opisać na kuli.
A co do tego ciągu, to nie doszukałem się analogii... jakiejś reguły
18 paź 21:43
ICSP: Ja szukam jakiejś reguły od chyba 30 min i nic
18 paź 21:45
Grześ: Dobra, jest taki wzór:
| | 1 | |
Vwielościanu= |
| Ppowierzchni wielościanu*R |
| | 3 | |
I jak w dowodzie tego wzoru jest opisane, że każdą ze ścian uznajemy za podstawę ostrosłupa
tworzonego ze środkiem kuli.
Wystarczy podstawić i wyliczyć promień kuli
18 paź 21:47
ICSP: Może ktoś umie wpisywać do wolframa pierwiastki n−tych stopni to zobaczymy co on powie
18 paź 21:47
Grześ: To zadanko zrobiłeś?
18 paź 21:47
Trivial: (x)(1/n)
18 paź 21:47
kokos: podobno jesteś w tym dobry

czy 52 jest elementem odwracalnym w pierścieniu z2717?
18 paź 21:51
ICSP: Vax przyszedł

Zaraz się dowiemy
18 paź 21:52
Vax: Nie jest, bo (52,2717) ≠ 1
26 kwi 19:23
Basia:
ad. zadanie, od którego się zaczęło
| | 1 | |
czy waszym zdaniem prosta y=5 jest styczna do krzywej y = |
| ? |
| | x | |
bo jeden punkt wspólny (dokładnie jeden) z nią ma
może tak najpierw definicję stycznej przeczytacie ?
bo
nie jest to prosta, która ma z krzywą jeden punkt wspólny
(tak jest tylko dla krzywych zamkniętych typu: okrąg, elipsa i
wyjątkowo dla krzywych
drugiego stopnia czyli paraboli)
26 kwi 19:29