Zaznacz na rysunku ostrosłupa prawidłowego czworokątnego kąt nachylenia krawędzi
Kuba: Zaznacz na rysunku ostrosłupa prawidłowego czworokątnego kąt nachylenia krawędzi bocznej do
płaszczyzny podstawy. Oblicz sin tego kąta, wiedząc,że krawędź podstawy ma długość 2, a
wysokość ostrosłupa jest równa 4
18 paź 17:39
dero2005:

sin α =
hl
należy obliczyć l
z tw Pitagorasa
a
2 + a
2 = d
2
2a
2 = d
2
d = a
√2 dalej z tw Pitagorasa
l
2 = h
2 + (
d2)
2
| | d2 | |
l2 = h2 + |
| = h2 + a22 = 42 + 42 = 18
|
| | 4 | |
l =
√18 = 3
√2 podstawiamy do wzoru pierwszego
| | h | | 4 | | 2√2 | |
sin α = |
| = |
| = |
| |
| | l | | 3√2 | | 3 | |
18 paź 21:36