Stereometria
Nectarine: Krawędź podstawy zbiornika w kształcie graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość
0,6m. Najdłuższa przekątna graniastosłupa jest trzy razy dłuższa od najkrótszej przekątnej
podstawy. Zbiornik napełniono wodą do wysokości 0,2m.
O ile procent objętość pustej części zbiornika jest większa od objętości wody?
18 paź 17:27
Nectarine: Pomoże ktoś? Proszę.
18 paź 18:29
Nectarine:
18 paź 20:14
aa:

a=0,6m krawędź podstawy
H wysokość graiastosłupa
D najdł przekątna graiastosł
d najkrótsza przekątna podstawy = 2 razy wysokość Δ równobocznego o boku a
18 paź 20:33
aa: d = a √3 = 0,6 √3 m
D = 1,8 √3 m
H z Pitagorasa
18 paź 20:37
Nectarine: a co dalej?
18 paź 21:27
aa: H =
√8,28 = około 2,88m
| | 2,68 | |
jak napełniono do 0,2m to zostało 2,68m czyli puste to |
| razy 100% = 1340% pełnego |
| | 0,2 | |
straszny wynik = nie mam pewności
18 paź 21:43
Nectarine: powinno wyjść około 1239 %
18 paź 22:03
Nectarine: Już mi wyszedł wynik, dziękuję bardzo za pomoc
18 paź 22:23